Nüfus ve Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi tarafından en son yayınlanan verilere göre İlçemizin toplam nüfusu 14948'dür.
İlçemizin ilçe toplam erkek nüfusu 7820,  kadın nüfusu 7128'tür. İlçe Merkez nüfusu 3183, İlçemizin köy toplam nüfusu ise 11765'tir. 
 
Yığılca nüfusu 2022 yılında -%3.02 oranında bir azalma göstermiştir.. En yüksek nüfus artışı, %11.58 ile 2018 yılında kaydedilirken, en düşük artış oranı 2014 ile -%9.41 yılında gerçekleşti. 2007 yılından 2022 yılına kadar ortalama nüfus artışı -%1.87 olarak hesaplandı. 
                                        

Yığılca ilçesi kuzeyde Zonguldak ili, doğu ve güneyinde Bolu ili, batısında Düzce ili, kuzeybatısında Akçakoca ilçesi ve güneybatısında Kaynaşlı ilçesiyle çevrilidir.

İlçe Düzce'nin doğusunda kızıltepenin(keltepe) güneybatı eteklerinde melen kıyısında kurulmuştur. İlçe toprakları, genel olarak dağlıktır. Vadilerden akan suların en önemlisi Melen Çayı’dır. Yağış alanı 250 m2 kadar dır. En yüksek akım Nisan’da 230 m3/sn en düşük akım Ağustos’ da 2.3 m3/sn dir. Yığılca’nın içinden geçer Hasanlar Barajı’na dökülür. Dağlar sık ormanlarla kaplıdır. Vadilerde ekime elverişli bereketli topraklar olduğu gibi, bitki örtüsü de, Karadeniz iklimine uygun olarak sık ve yeşil orman türleri halindedir.

İl merkezine 33 km’lik devlet karayolu ile ulaşılır. Yedigiller Milli Parkı ilçeye 38 km.lik mesafededir stabilize yolla ulaşılır. Zonguldak İli Alaplı İlçesine 32 km, Bolu İline orman içinden yolu mevcut olup ulaşıma elverişli değildir.


Ekonomik yapı genelde tarıma dayalıdır. Fındık ve bal başlıca gelir kaynağıdır. Orman işçiliği ve kapalı kümes tavuğu işçiliği de yapılmaktadır.  İlçe coğrafi özelliği itibariyle eğimli, çoğu kayalık ve ormanlık arazi yapısına sahip olduğundan, tarım arazisi dar ve verimsizdir. Ekonomik girdileri tarım geliri olup, orman istihsali gelirleri, besi tavukçuluğu, fındık gelirleri ve bal üreticiliği başlıca geçim kaynağıdır.