Yığılca Arısı ve Balı

Yığılca Arısı ve Balı

Yığılca ekotipi diğer ekotiplerin 3 katı bal verimine sahip olması ve gelecekte yapılabilecek olası ıslah ve seleksiyon çalışmalarına müsahit yapısı ile ülkemiz için ümit vadetmektedir.

YIĞILCA ARISI

Anadolunun önemli arı gen havuzlarından birisinin Batı Karadeniz olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu kapsamda Ondokuzmayıs Üniversitesi tarafından yapılan Batı Karadeniz Bölgesi Balarılarının (Apis Mellifera L.) Morfolojik Karakterizasyonu Araştırmasında bölgedeki arı popülasyonunun Türkiyede mevcut arı ırklarından morfolojik olarak farklı bir yapı gösterdiği tespit edilmiş olup Batı Karadeniz Bölgesinin ülke arıcılığının geleceği olduğu vurgulanarak, bölgede bulunan arı popülasyonunun orijinal bölgesinde koruma altına alınması gerektiği bildirilmiştir. Bu anlamda İlçemiz arı göç güzergâhı dışında olması açısından genetik materyalin muhafazası ve damızlık materyal yetiştiriciliği açısından avantaj oluşturmaktadır.

Düzce Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Yığılca Yerel Bal Arısının Bazı Performans Özellikleri Bakımından Kafkas ve Anadolu Bal Arısı Irkı Melezleri ile Karşılaştırılması kapsamında yapılan araştırmada; Yığılca arısının bölge koşullarında diğer genotiplere göre gözle görülür şekilde hızlı bir bal depolama özelliği sergilediği, nektar akım dönemi sırasında kuluçka alanını iyice daraltarak yoğun bir şekilde bal depoladığı ve daha derin petek gözleri inşa ederek birim petek alanında daha fazla bal biriktirdiği tespit edilmiştir.

YIĞILCA BALI

Yığılca balı İlçemizin el değmemiş doğasının en saf güzelliği olan eşsiz ormanlarından üretilmektedir. Yüzlerce çiçekli bitkisinin yanında yöreye has ballı bitkilerin bulunduğu Yığılca; Çiçek Balı, Kestane Balı ve Ihlamur Balı çeşitleriyle balın ve doğallığın en ham halidir.

Yığılcada iklim şartlarına bağlı olarak ağustos ayı içerisinde sağım yapılarak ballar kovanlardan alınır. Hava şartlarının etkisine bağlı olarak bal üretim miktarı değişkenlik arz etmektedir. Çok az, hatta hiç üretime sunulmadığı yıllar olmuştur. Yığılcada arıcılık tarım arazilerinden ve yollardan uzakta el değmemiş doğal hayat içerisinde yapılmaktadır. Yığılca balı ısıl işlem görmeden sağılmaktadır. 40°C`nin üzerindeki sıcaklıklar balın içindeki enzimleri ve polenleri etkisiz hale getirdiğinden soğuk sağım yapılmaktadır. Arının çiçeğe konmasından itibaren her aşamasında Kaymakamlığımız birimleri ve tüm Yığılcalı arıcılarımızın kontrolünde olan ürünlerimizin, hiçbir katkı maddesi ve kimyasal kullanılmadan doğadaki en saf haliyle korunmasını sağlıyoruz.

İlçemiz arıcılığını geliştirmek, üreticilerin üretim ihtiyaçlarını en uygun fiyata temin ederek ürünlerinin gerçek değeri üzerinden piyasaya arzını sağlamak ve bu sayede üreticimizin ekonomik refah seviyesini yükseltmek amacıyla Yığılca Arı ve Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi faaliyet göstermektedir.

Türkiye'nin tescillenen 5. Arı ırkı
Yığılca Arısı ve Balı
Yığılca Arısı ve Balı
Yığılca Arısı ve Balı
Yığılca Arısı ve Balı
Yığılca Arısı ve Balı
Yığılca Arısı ve Balı